:: O gabinecie ::
:: Metody leczenia ::
:: Warto przeczytać ::
Artykuły
:: Adres ::

:: Powrót do listy wszystkich artykułów ::

Coś ty taki skwaszony?

Gospodarka kwasowo-zasadowa ma decydujący wpływ na wszystkie procesy życiowe toczące się w naszych organizmach. Przeciętny człowiek nie wie o tych sprawach nic i nie zdaje sobie sprawy, że ponury humor, skłonność do przygnębienia, nieokreślone, nękające go bóle głowy mogą wynikać z zaburzenia równowagi kwasów i zasad w jego ciele. Budząc się rano ze złym samopoczuciem, czując się niewyspanym mimo dostatecznej porcji snu, z chandrą, skwaszony - pomyśl czy to aby nie wynika z zakwaszenia twojego organizmu.

Nasza krew ma odczyn lekko zasadowy - pH 7,4. Utrzymaniu tego stanu służą w organizmie różne bufory ale wiele czynników wpływa na zaburzająco na pH organizmu i ten nie zawsze radzi sobie z utrzymaniem odpowiedniej kwasowości tkanek i komórek. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w stronę odczynu kwaśnego jest typowym objawem towarzyszącym nasilających się zaburzeń przemiany materii.

Takie zaburzenia występują w cukrzycy, chorobach reumatycznych, kamicy żółciowej i nerkowej, zaparciach, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach serca, w zapaleniu oskrzeli i astmie, migrenie czy wreszcie w chorobach nowotworowych. Z zachwianiem równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej i przesunięciem w stronę odczynu kwaśnego mamy dziś do czynienia coraz częściej, choćby ze względu na warunki życia i otaczające nas środowisko. Równowaga ta ulega dalszemu rozchwianiu poprzez nieodpowiednie żywienie. Istnieją liczne tabele wymieniające produkty zakwaszające i alkalizujące. Generalnie można powiedzieć, że zakwaszająco działają na nas jaja, mięso, ryby, biały chleb, tłuszcz, cukier a z używek alkohol i nikotyna. Alkalizują warzywa i owoce, częściowo również mleko. Połączenie przysłowiowego zająca z buraczkami a kotleta mielonego z marchewką z groszkiem; wynika jak widać nie tylko z upodobań smakowych. Można, nie wdając się w studiowanie w/w tabel, przyjąć zdrową zasadę, że w dbałości o naszą równowagę kwasowo-zasadową; 100 g mięsa (działającego zakwaszająco) jemy ze 100g warzyw (działają alkalizująco).

Jak sprawdzić czy nasze złe samopoczucie nie wynika przypadkiem z zakwaszenia organizmu? Można oczywiście wykonać badania zlecone przez lekarza ale na rynku istnieją również paski-testery pH moczu dzięki którym łatwo sami ocenimy naszą równowagę kwasowo-zasadową.

Najlepszy jest dla nas stan równowagi kwasowo-zasadowej, co odpowiada pH moczu 7. Bardzo zasadowy mocz powoduje, że łatwo namnażają się w nim bakterie. Może twoje nawracające kłopoty z zapaleniami dolnych dróg moczowych ma przyczynę w nadmiernie zasadowym moczu? Jeżeli pH moczu wynosi powyżej 7 przeważają w nim składniki zasadowe. Jeżeli ta wartość spada poniżej tej liczby, przeważają kwaśne składniki moczu, jeżeli pH jest poniżej 6,następuje patologiczne zachwianie równowagi. W przypadku długotrwałych przesunięć pH w stronę odczynu kwaśnego, wzrasta udział kwaśnych produktów przemiany materii w płynach komórkowych i w moczu, co może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie. Im większy udział kwaśnych produktów przemiany materii, tym trudniej są one wydalane. Prowadzi to do wzmożonego nagromadzenia nierozpuszczalnych pozostałości przemiany materii, jak np. kwas moczowy, co powoduje skłonność do zachorowania na choroby reumatyczne czy kamicę moczową. Kwaśne produkty przemiany materii odkładają się w różnych tkankach, utrudniając przepływ krwi w drobnych naczyniach krwionośnych co może prowadzić do ich blokady. Nie wydalane produkty przemiany materii a także gromadzące się w organizmie metale ciężkie i toksyny środowiskowe powodują zaburzenia procesów międzykomórkowych i do rozwoju wielu chorób i procesów zwyrodnieniowych. Szybką terapię odkwaszająca można przeprowadzić przy pomocy gotowych preparatów alkalizujących ale aby zapobiec powyższym zaburzeniom i zachować równowagę kwasowo-zasadową na dłużej należy stosować odpowiednią zrównoważoną dietę. Jeżeli po jedzeniu pojawia się ochota na coś słodkiego, alkohol lub coś innego to znaczy, że nasz posiłek nie był w pełni zrównoważony. Jeżeli czujesz się "skwaszony" może twoje ciało daje ci znak że, nie chce już dziesiątej kawy czy następnego drinka lecz domaga się owoców i warzyw? Może warto posłuchać swojego organizmu by odzyskać dobry humor i zachować zdrowie?


:: Powrót do listy wszystkich artykułów ::